Toerisme Oost-Vlaanderen

Ontdek nu de vernieuwde Kastelenfietsroute in Scheldeland en Waasland! De nieuwe route verbindt opnieuw de unieke kastelen van Destelbergen en Heusden met dat van Laarne. Onderweg bewonder je ook het Park van Beervelde en Kasteel Rozelaar in Lochristi.

Kastelen in Waasland en Scheldeland

Vernieuwde Kastelenroute

Als je door Heusden en Destelbergen fiets, vang je hier en daar een glimp op van een kasteel! Deze statige gebouwen zijn imposante getuigen van de rijke geschiedenis van beide deelgemeenten. De kastelenroute verbindt in een lus deze hoven van plaisantie met de kastelen van Laarne, Beervelde en Lochristi. Fiets verder door de lommerrijke dreven tussen de kasteelparken, door stemmige dorpjes en door het natuurgebied van de Kalkense Meersen.

Download de gratis route

Meer weten over de kastelen langs de route? Koop dan nu het boek 'De kastelen en hun bewoners in Destelbergen en Heusden' van Provincie Oost-Vlaanderen!

 

Enkele toppers onderweg

Kasteel van Laarne

Kasteel van Laarne

Dé parel op de route is ongetwijfeld het kasteel van Laarne. Dit kasteel stamt uit de 11e of 12e eeuw. Het was van oorsprong een waterburcht, maar doet na een restauratie in 1962 nu dienst als museum waardoor je er rustig binnen en buiten kan wandelen.

Kasteel Destelbergen

Kasteel Destelbergen

De gemeente Destelbergen kocht het kasteel in 1975. Sinds 1981 wordt het als gemeentehuis gebruikt, wat het vrij toegankelijk maakt. Het omliggend Reynaertpark is nu openbaar domein. Je kan er wandelen langs de vijver en iets drinken bij taverne de Reynaert, vlak aan de speeltuin die ook op het domein ligt.

Park van Beervelde

Park van Beervelde

Dit 25 ha groot kasteelpark is bekend van de internationaal gerenommeerde Tuindagen van Beervelde die er midden mei en midden oktober plaatsvinden, maar is ook daarbuiten toegankelijk via de Toverstraat, mits aanmelding. Meer info op www.parkvanbeervelde.be.

Kasteel Heusden

Kasteel Heusden

Bij het binnen-of buitenrijden van Heusden, ga je langs het Kasteel Heusden. Sinds medio 17de eeuw gaven verschillende families er hun naam aan. De huidige eigenaar verkiest Kasteel Heusden als naam, omdat vijf burgemeesters van Heusden hier woonden. In 1888 werd het nog uitgebreid.

In Den Bouw

Galerie & café In Den Bouw (Kalken, Laarne)

Deze pittoreske galerie en café vind je op amper 100 meter van de route. Je kan er in het weekend terecht voor een fris biertje in een artistiek kader. Vooral in de zomer is dit een populaire plaats onder de fietsers en wandelaars.

Ontdek het café

Ook op de route: 

  • Het Prullenbos (Wetteren, Laarne): Een trekpleister voor gezinnen, families en vrienden midden in een groen kader. Er is een heuse speelvallei voor de kids, ouders zakken onderuit op het gezellige terras. Hapjes en drankjes zijn te bestellen in de herberg. 
  • Restaurant Kasteel van Laarne: In een van de bijgebouwen op het kasteeldomein vind je ook een restaurant. Gastronomisch genieten in een warm interieur op een unieke locatie.

Ontdek nu de vernieuwde Kastelenfietsroute in Scheldeland! Download de gratis pdf en gpx. 

Fietsen langs kastelen